De AEX-index in Amsterdam zakte 3,8 procent tot 265,19 punten na eerder op 262,79 punten een nieuw tussentijds dieptepunt voor dit jaar te hebben bereikt. De MidKap-index verloor 4,3 procent tot 446,91 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen doken de beurzen tot 4,6 procent omlaag. In New York stonden de beurzen na een uur handelen tot 2,7 procent lager.

In de eurozone bleek dat zowel in de dienstensector als in de industriële branche de activiteiten in september zijn gekrompen. De dienstensector toonde voor het eerst in twee jaar krimp. Ook zagen industriële bedrijven in de eurozone in juli het aantal orders flink teruglopen.

Stimuleren

De Federal Reserve kondigde woensdagavond aan langlopende leningen te kopen en kortlopende staatsobligaties te verkopen in de hoop de economie te stimuleren. De markten hoopten op meer steunmaatregelen van de Fed, maar die bleven uit. Beleggers waren echter vooral bezorgd over de sombere economische vooruitzichten die centrale bank schetste.

De Europese bankaandelen stonden opnieuw zwaar onder druk. Beleggers vrezen dat de banken niet voldoende financiële kracht hebben om de klappen van de schuldencrisis op te vangen. Een verlaging van de kredietstatus van een zevental Italiaanse banken en van drie Amerikaanse banken gooide verder olie op het vuur.

ING

Alle 25 AEX-fondsen doken omlaag. ING daalde het sterkst, 7,9 procent, gevolgd door het conjuctuurgevoelige staalbedrijf AcrelorMittal (min 7,7 procent). Verzekeraar Aegon leverde 6,6 procent in.

Pakketbezorger TNT Express zakte 7,5 procent. Het aandeel kwam verder onder druk te staan na een winstwaarschuwing van de Amerikaanse concurrent FedEx.

Fietsen

Fietsenfabrikant Accell verloor 5 procent. Het bedrijf liet weten niet van plan te zijn een bod uit te brengen op zijn Duitse branchegenoot Derby Cycle. Eerder deed Pon Holdings, de eigenaar van Gazelle, een bod op de Duitse fietsenmaker.

De euro zakte verder tot 1,3465 dollar tegen 1,3730 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 4,9 procent tot 81,75 dollar per vat en Brentolie werd 3,4 goedkoper op 106,65 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl